מהן השתלות שיניים ביום אחד, אילו סוגי שיטות קיימות בתחום ומהם היתרונות והחסרונות של כל שיטה? התשובות במאמר הבא
בשנים האחרונות יותר ויותר מטופלים במרפאות השיניים עוברים הליך הנקרא השתלות שיניים ביום אחד, במטרה לפתור את בעיית אובדן השיניים ממנה הם סובלים. כבר בשנות השמונים החל להתפתח תחום השתלת השיניים. שתלים הם למעשה תחליף מלאכותי לשורשי השיניים שנהרסו כתוצאה ממחלות חניכיים, עישון, הזנחה של היגיינת הפה וטראומה או חבלה בפה ובשיניים. השתלים, שמזכירים מעין בורג ועשויים מתכת טיטניום, מוחדרים לתוך עצם הלסת במקום בו חסרה השן. לאחר מכן, רופא השיניים מתקין על השתל שן מלאכותית.
השתלת השיניים הסטנדרטית הביאה למהפכה של ממש בתחום רפואת השיניים, אלא שמדובר בתהליך ארוך ומורכב. לאחר שמחדירים את השתל, יש להמתין כמה חודשים עד לשלב בו השתל ישלב היטב עם העצם. אם מדובר בהשתלה בלסת התחתונה יש להמתין שלושה חודשים, ואם מדובר בהשתלה בלסת העליונה יש להמתין חצי שנה. הבשורה המשמחת היא שכיום אין צורך בהמתנה הארוכה הזאת. עם התקדמות רפואת השיניים, התפתחה שיטה יעילה ומהירה להשתלת שיניים הנקראת השתלת שיניים ביום אחד.
מהו תהליך השתלת שיניים ביום אחד?
השתלת שיניים ביום אחד, המכונה גם ״העמסה מיידית״, כשמה כן היא – מתבצעת ביום אחד ללא הצורך להמתין עד לסיום תהליך ההשתלה. השיטה מיועדת לכל מי שסובל משיניים הרוסות שאין אפשרות לשקם אותן, ממחסור בשיניים או משיניים מתנדנדות שיש לעקור אותן. השיטה לרוב אינה מתאימה למבוגרים הסובלים מאוסטאופורוזיס (דלילות בצפיפות העצם), לחולי סוכרת שאינה מאוזנת ולמעשנים כבדים.
תהליך השתלת שיניים ביום אחד מורכב מביקור אחד בלבד אצל רופא השיניים. תחילה, הרופא מבצע עקירה של השיניים הפגועות ובמידה והן עדיין קיימות. אחר כך הוא מחדיר את השתל במקום בו השן חסרה. לאחר מכן, הוא מחדיר לשתל את השן המלאכותית. כבר באותו יום תוכלו לצאת ממרפאת השיניים עם חיוך חדש, בריא ויפה.
ישנם כמה סוגים של שיטות השתלת שיניים ביום אחד: שיטת ALL ON 4-6, שיטת שתלים זיגומטיים ושיטת השתלה בזאלית. לפניכם כמה מהיתרונות והחסרונות של השיטות השונות.
שיטת ALL ON 4-6
כאשר רופאי שיניים ביצעו את שיטת השתלת השיניים הוותיקה, הם נדרשו להתקין בין 8 ל-10 שתלים בשיניים כדי לשקם לסת שלמה. שיטת ALL ON 4-6 שהגיעה לישראל לפני עשר שנים, מספקת לכך פתרון. השיטה, שהומצאה לפני כ-25 שנה על ידי הרופא פורטוגלי ד״ר פאולו מאלו, מאפשרת התקנה של ארבעה עד שישה שתלים בלבד. לאחר התקנת השתלים, רופא השיניים מתאים למטופל מערכת שיניים אסתטית ויציבה המחליפה את השיניים החסרות.
מהם היתרונות של השיטה?
- זוהי שיטה מהירה מאוד לעומת שיטות אחרות והיא מספקת פתרון מיידי.
- השיטה מאפשרת להימנע מהליכים כירורגים של השתלת עצם או הרמת סינוס.
- אין צורך להתקין יותר משישה שתלים. ארבעת או ששת השתלים הם חזקים מאוד ויציבים.
- נחסך השימוש בשיניים תותבות שאינן נוחות ועלולות לגרום לשחיקת חניכיים.
מהם החסרונות של השיטה?
- ישנם מקרים בהם השתל לא נקלט, ואז יש צורך לחלץ את השתל ולהתקין במקומו שתל חדש.
- התנאי להצלחת השיטה היא כמות ואיכות מינימלית של עצם לסת עליונה. ישנם מטופלים שאין להם כמות מספקת של עצם ולכן אינם יכולים לעבור את ההשתלה הזו.
- הניסיון של רופאים בישראל בשיטת ALL ON 4-6 אינו עשיר כמו הניסיון בהשתלות שיניים רגילות.
שיטת שתלים זיגומטיים
שיטה נוספת של השתלת שיניים ביום אחד, היא שיטת שתלים זיגומטיים. שיטה זו מיועדת לאנשים שיש להם מחסור בעצם הלסת העליונה, ולכן לא יכלו לעבור שיטות השתלת שיניים אחרות. בנוסף לכך, השתלים מתאימים למטופלים הסובלים מפנאומטיזציה של הסינוסים. זוהי תופעה המתרחשת בעקבות אובדן שיניים, כשהסינוסים מתרחבים ואין מקום לשתלים רגילים. שתלים זיגומטיים המכונים גם שתלי זיגומה, הינם ארוכים מאוד. בניגוד לשתל רגיל שאורכו 13 מילימטר, אורכו של שתל זיגומטי הוא כ-40 מילימטר. אורכם הרב של השתלים מאפשר להחדיר אותם לעצם הלחי הגבוהה. לאחר התקנת השתלים, רופא השיניים מחבר את מערכת השיניים המלאכותית.
מהם היתרונות של השיטה?
מדובר בהליך מהיר הנמשך בין שלוש לשש שעות.
אין צורך לבצע השתלת עצם, הרמת סינוס סגורה או הרמת סינוס פתוחה.
השיטה מתאימה גם במקרים של מחסור בעצם הלסת העליונה.
מהם החסרונות של השיטה?
מחיר השתלת שיניים ביום אחד לפי שיטת שתלים זיגומטיים הוא יקר לעומת השתלת שיניים רגילה.
מטופלים שחולים בסוכרת צריכים לעבור בדיקות ולהתייעץ עם רופא לפני הטיפול.
שיטת שתלים זיגומטיים אינה מתאימה לאנשים שעברו בעבר או שעוברים טיפולים כימותרפיים.
שיטת השתלה בזאלית
ונקנח בשיטת השתלה בזאלית שגם היא סוג של השתלת שיניים ביום אחד. שתלים בזאליים, המכונים גם שתלי דיסק, הם שתלים מיוחדים הכוללים מספר דיסקים מאונכים. כמו בשיטות אחרות של השתלת שיניים ביום אחד, גם השתלים הבזאליים עשויים מטיטניום אך כזה שניתן לכופף אותו. בניגוד לשתלים רגילים, השתלים אינם מוברגים אל הלסת אלא מוחדרים באופן צידי אל רקמת החניכיים. ההשתלה אינה כרוכה בניתוח כירורגי ולא מצריכה תפרים וחתכים. במקרים בהם המטופל סובל ממחסור חמור בעצם, ניתן לבצע השתלה בזאלית.
מהם היתרונות של השיטה?
זוהי השיטה המהירה ביותר להשתלת שיניים והיא אורכת כרבע שעה.
גם מטופלים שיש להם מחסור בעצם הלסת יכולים לעבור את ההשתלה הזו.
גם אנשים הסובלים מסוכרת או ממחלות לב, או כאלה שנוטלים תרופות לדילול דם יכולים לעבור את ההשתלה.
השיטה מאפשרת להימנע מביצוע הליך כירורגי של הרמת סינוס או השתלות עצם.
זמן ההחלמה הוא מהיר מאוד – המטופל יכול לאכול 12 שעות לאחר ביצוע ההשתלה.
מהם החסרונות של השיטה?
על מנת שמערכת השיניים תהיה יציבה, יש צורך לשלב את השתלים הבזאליים יחד עם שתלים רגילים.
סיכויי ההצלחה של השתלה בזאלית עומדים על 70 אחוז בטווח של חמש שנים, זאת לעומת סיכויי ההצלחה של שתלים רגילים שעומדים על 95 אחוז בטווח של חמש שנים.
כפי שראיתם, השתלת שיניים ביום אחד היא הליך רפואי מתקדם שיש בו יתרונות רבים. השתלת שיניים ביום אחד היא פיתרון מצוין עבור אנשים שסובלים מאובדן שיניים או כאלה המעוניינין להיפטר מהשיניים התותבות. אם החלטתם לעבור השתלת שיניים ביום אחד, חשוב מאוד לבחון היטב את הניסיון, המקצועיות וההכשרה של רופא השיניים המתמחה בשיטה זו על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר.